Tenarkræsj

Tenaren min (alfons) kræsja lørdag. Kernel-ekspreminteringa mi har slått tilbake.

Eg er i sterk tvil om nokon vil fårstå noko av dette. Men eg lar han stå i tilfelle. ;) For å få det raskast mulig ut av veien så er en tenar det samme som en tjener, eller en server på engelsk :) Alfons er en såkalt tenar som eg brukar til å vise vevsider (som denne) på internett. Alle mine bilete ligg også på Alfons (http://bilder.100.la).

Eg trur det starta med at det kom ein ny linux-kernel, 2.4.21 – eg måtte jo prøve den sidan eg kjøyrde 2.4.18–3 på den tia. Dét som er med linux-kernlar er at du kompilerer dei sjølv. Eg starta med dette uten den heilt store peilinga på kva eg trengte.

Då eg va ferig me den ferske kernelen min fant eg ut at eg mangla ip-tables støtte, eg hadde det ikkje som modul eller kompilert inn i kjerna. Difor kunne eg ikkje bruke firewall scriptet mitt, og dét måtte eg jo! Så eg kompilerte nokon ekstra modular sånn at eg kunne bruke dei.

Det funka fortsatt ikkje og eg rota rundt og overskreiv filar eg helst ikkje burde overskrive. Då eg hadde kompilert ein heilt ny kjerne med alt støttet i moduler fekk eg ikkje overskreve bootsektoren fordi /boot var ext3, som kjørande kjerne ikkje hadde støtte for! Eg kunne heller ikkje bytte kjerne fordi den nyere 2.4.21 ikkje ville starte lengre, og den orginale 2.4.18–3 fant eg ikkje, den var sletta. Derfor boota eg med 2.4.7–10, som ikkje støtta noko. (hadde ingen modul-mappe).

Det betydde at eg ikkje kunne bruke den nye kernelen i det heile. CDrom hadde eg heller ikkje, nettverkskortet funket ikkje fordi eg mangle modulen. Og dermed var serveren fubar.

Eg fekk heldigvis lagt noe av det viktige over på denne maskina med et hendig ext2/3 program for Windows (explore2fs). Så nå installerar eg serveren på ny. Må bare brenne cdane.

4 thoughts on “Tenarkræsj

 1. Salve Spinnangr

  Ser du, løsningen er Windows. Sånn komme det til å gå me alle Non-MS folk.. når de blir lei av å messe med ting og faktisk ska verr produktive komme alle t å løbe tilbake til Mamma Gates :D

  (i alle fall i salves drømmeverden)

 2. Odin Omdal

  Hehe, det hadde vært lettere om jeg hadde hatt Linux. Da slapp jeg å bruke explore2fs :) – Etter litt fikk jeg jo også kun Linux inn på desktopen. Også var jeg jo nybegynner også da på det tidspunktet :P

 3. Leif Arne Storset Skribent

  Dette var fascinerande, ja! Eit dykk ned i Odins fyrrtid avslører målføre og bokmål um einannan. :p

  Men Linux-kjernekompilering som 16-åring stend det jo allvegen respekt av. Då eg var fjorten lagde eg inn Red Hat, men det vart med det i mange år. ;)

  Jaja, no fær eg koma meg attende til det eg skulde gjera.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.