Maria Mena – En jomfru i nød?

Kver jenta me ein semi-forståelse for listepopens musikalske kjærne i Sandnes-distriktet hadde samla seg opp på rekka og rad som små blinker for muslimske terrorister. Koffår? Jo, for å ha ein ilter demonstrasjon som muligens konne ført te syrisk flaggbrenning og for å få me seg helgås musikkbegivenhet. Ein konsert avholdt av Sandnesvennen Maria Mena. Av personlig erfaring har eg ingen erfaring me Maria Mena, någe så gjør det lett å ikkje la følelsane ta overhånd og heller holda et subjektivt fokus. Konserten blei avholdt på det fasjonable kultursenteret Sandnes nettopp har oppreist. Ytterligere informasjon kan du få i skranken eller på 51 60 20 00.

Ved min fysste entré i det nya lokalet kor konserten sko bli avholdt va det ikkje å legga skjul på at det va ein sittekonsert – eller at det va overpopulert av populere jenter me lavpixelrerte mobilkameraer så va nevrotisk tasteklare te å untytta sms-tjenesten ytterligere hakk for å bruga Maria Mena-konserten som skrydemiddel i ein prestisjekamp for erkjennelse blant diverse Sandnes-gjenger. Ikkje minst ville det vært lavkvalitetsbilder som bevis. Itte ein 10 minutts ivrig kryssordløysning i ukebladet Allers va det et faktum – stolane va goe og behagelige – det va og et faktum at lyså dimma seg. Bandmedlemmene kom ud. Jentene la vekk fokuset på bestevennen mobba og sentrerte konsentrasjonen mod någe mer virkelighetsnært, nemlig scenen – kor det åbenbart ville skje någe. Ein mørk skygge kom gåande på scenen. Den mørke skikkelsen la opp te et høgt spenningsmoment i atmosfæren. Kem e dette? Någen klarte å tenka seg selvstendig fram te det retoriska svaret, mens andre trengte assistanse. Når personen kom inn i lyset va det ingen tvil – Maria Mena stod på scenen – uden sko.

Det å komma ud på scenen uden sko e ein stor bragd i seg sjøl – særlig når du ser at gitarist nr. 1 valse rondt i cowboysko og har et intensivert uttrykk i fjeset som tilseie at han må ha ein dopause. Då tar du sjanser – og det va nettopp det Maria Mena gjorde. Hu tog sjanser.

Konserten – En oppbrukt fasade?

Då va det duka for øve ein time me stemmemishandling fra Mena si sia. Folk så høre på death-metal ville ansett dette som statlig tortur. Pop-entusiaster ville kalt det for revolusjon. Folk så ikkje har peiling på kor fødene står proklamere seg sjøl som skeptisk optimist. Någe eg og 90% av alle mannfolkå va.

Gitaristane tog det sista penselstrøge på gitarane for litt redefinering av lyd, bassisten sto og hang me slappe rygg og lagte trutmonn, sånn så alle bassister. Trommisen satt og polerte slagverket sitt, keyboardmaen satt irritert i den ubekvemte stolen og sporte seg sjøl koffår han alltid måtte sitta bag i skyggen kor ingen ser han. Maria Mena stod på scenen og sporte seg sjøl koffår hu har konsert i Sandnes – ittefulgt av ein liden reklamesnutt for Imsdal som inneberte å drikka flaskevann. Nå va bandet klart. Bare synd musikken ikkje va klar.

Neida, det va kanskje litt hardt å sei det. Maria Mena gjorde ein bra konsert, sjøl om hu dro av et jærsk rim så sendte frysninger opp i håret mitt og etterlott alle jentene i ein sukkersøt ekstase ittefølgt av Hotel Cæsar-løgner. Hu prøvde seg og på alternativ humor – men det e et aent kapittel du finne i håndbogå “Eg må sei någe løye for å letta på trykke”. Humor eller ikkje, lyden her va den store tankevekkeren. Kor bra lyd kan du egentligt forventa udme Sandnes kulturhus? Grei nok vil eg anta. Derfor skylde me på innstillinger så blei gjort i forkant og litt dårlig lyd. Maria Mena blei te tiår overdubba av sitt eget band. Det forekom at eg ikkje klarte å høra ka hu sang. Hu konne nesten liga så greit dratt av ein nynneparade. Eg tog ein ømfintlige rens me to Q-tipser same dagen, eg har og blitt fortalt på sesjon at eg har ein meget super hørsel (9/9). E alt perfekt me meg må me begynna å pega fingen i den andre retningen. Mod scenen. Det va ikkje bare Mena sin stemme så blei hamstra ner i bakken. Gitarist nr. 2 så sprang rondt me ein gitar Jeff Buckley brukte heftigt i tiå si (Fender Telecaster, same farge og) fekk ein stagnerande lydprosess på soloaene sine. Når han dro av ein solo hørte du bare skurr. Hjernen min klarte ikkje heilt å kobla inn om det va solo eller om det va tilfeldig vers-speling. Det e liden vits i å dra av ein solo hvis lyden e stilt onna det generella lydnivået. Eller kanskje det bare e et triks så soloen virke bra, når han i realiteten e mer ein akkordtype.

Når konserten va øve kjende eg at øyene ikkje sko fella någen tårer. Det va hovedsaklig ein prinsippsag kor eg avla ein ed onna sist Kystpartimøde om at eg aldri ville grina onna konserter. Maria stakk som kjent inn i mørket igjen. Publikum reiste seg og avla den stysste ståande applausen Sandnes Kulturhus någen ganger har opplevd. Når du tar gull i applausståing føre det te konsekvenser – bandet kom tebage og framførte to bonussanger. Jippi. Sett bort ifra mitt tarvelige skriveri va det mange folk så likte konserten. For meg va ann middelsbra. Sanger eg aldri hadde hørt før minnde litt om kverandre. Teknisk sett va det någen ujevnheter, både i sangprestasjon og instrumenter (då tenke eg mest på lydnivået). Gitarist 1 såg litt sure ud på Gitarist 2 onna ein sang. Men igjen så lagte han kontinuerlige grimaser så konne fylld opp et bilde.

Konserten får ikkje full pott siden det ikkje forekom slåsskamper internt i bandet. Men det e vel bare å drømma. Ein fine konsert – mer for hardkokte fans enn kritiske folk me superfint hår. 6/10.

Sted: Sandnes Kulturhus Tilskuere: Fullt hus (vett vel’kje eg kor mange folk romme tar) Varighet: ca. 1t og 10m Antall sanger: 17 (hvis eg ikkje tar motsatt av rett) Anmelders sitteplass: Rad 18, Plass 32 Klokkeslett: 19:30 Dato:11. Februar 2006

2 thoughts on “Maria Mena – En jomfru i nød?

 1. Odin

  Hahahahah! :D Eg synest det var koseleg eg, sjølv om det beste var caféen etter konserten. Wohoo! Okkupanten i Sandnes, herleg subsidiert café. Superbillig :)

  Dei som var med var:

  • Meg
  • Espen
  • Rebecca
  • Tor Eirik
 2. nado

  Dårlig lyd ødelegge ofte det som ellers kunne vært en kjekke konsert! cafe e alltid kjekt me goe venner :)

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.