Rå frukt- og grøntprosjektet mitt er halvvegs

I dag er dagen, 15 dagar hev gjenge og det er 15 dagar att. Det hev vore veldig mykje upp og ned desse 15 dagane. Nokre gongar hev eg hatt so strerkt lyst på litt braud eller kokt ris at eg hev nærast rive meg sjølv i stykker. Andre gongar hev eg etla frukt og kost meg med å hiva innpå frukt, eller laga ein hjartesalat-wrap. Eg hev vore nede på botnen, vond, sliten og svolten. Eg hev spydd. Og eg hev (oftare) hatt kjempeenergi og fengje gjort ein heil haug ting eg ikkje trudde eg skulle få tid til. Eg hev starta å gå i symjehallen ganske ofte av di eg hev lurt på kva eg skal gjera med all den nye energien min.

Hjartesalatblad med avokado, tomat og masse anna digg på

No er eg altso halvvegs, og kva tykkjer eg so langt?

Godt no, men ikkje alltid

Eg er heldig (uheldig?) som skriv dette nett no; for no elskar eg ganske enkelt dette prosjektet. Eg hev nett hive i meg ein haug hjartesalat-blad med avokado, tomat, agurk, mais og ein del sitron-saft i tillegg til at meg og Rebecca symde 600m i dag (1000m so langt på to dagar). Eg kjenner meg kjempegodt og etlar ikkje kokt mat i det heile teke nett no. Men slik hev det ikkje vore heile tidi; langt frå.

Å etla kokt mat

Den fyrste dagen med frukteksperimentet mitt, fann Rebecca ut at ho skulle eta pizza og dufta ned bustaden vår med det. Det var no ein liten hump å koma yver, men dagane vidare viste seg ofte å vera litt verre. Fyrr åt Rebecca berre loff (kvitt braud) – og helst slik billeg First Price-braud. Til slutt innsåg ho at det ikkje var det beste ho kunne, og plutseleg byrja ho eta slike braud som eg et. Det verste er at ho no tykkjer det er betre enn det skipet ho åt tidlegare. Hadde ho berre fortsatt ete skip, so hadde eg ikkje vorte so frista. Men når ho kjem med grovt, varmt, luftig, herleg speltbraud med masse heilkorn og et rett framfor meg er det vanskeleg å halda seg vekk. Dessutan hev kjærasten min plutseleg funne ut at ho elskar pesto, og då den gode, økologiske pestoen som eg òg likar. So kvar dag lagar ho pesto-wrap med masse salat, mais, salsa og anna godt og fristar meg ekstremt. Eg må nesten prøva å laga noko liknande sjølv…

Spy

Eg spydde på turen attende frå Bergen. Forresten, det var litt spesielt i Bergen – for der hadde eg ikkje fruktdrikkmiksaren min (miksemaskin) og heller ikkje Sol (den berbare maskini mi) med internett. Difor vart eg keisam i matvegen og åt berre banan, pæror, litt klementiner, litt appelsin, plommor, litt nøtter, ymse salat og litt cashew nøtter (rå, sjølvsagt). Då eg drog fekk eg ein stor pose mat frå SmiB; der låg det mellom anna gulrøtter som var veldig dårlege. Av ein eller annan sjuk, sjuk grunn åt eg ein av desse. Det tok ikkje lange tidi fyrr eg vart dårleg…

På togturen byrja det toppa seg. Det stinka drit i vogna, skikkeleg bæsj, avføring – eg kunne ikkje sitja i den vogna. Dessutan byrja eg verta so sjuk og kvalm at eg var sikker på at eg kom til å spy ganske snart. Til slutt gjorde eg nett det, med tårer i augo (eg grein, ja) spydde eg opp alt eg hadde i magen. Det var veldig interessant, eg kunne sjå all maten eg hadde ete. Eg hev eit forrykande raskt fordøyingssystem no; ting kjem ganske raskt ut att etter eg hev ete det. Moro å sjå korleis maten låg lag på lag oppi doen. Etter det vart eg fort betre. Det var den dårlege gulroten som gjorde at eg spydde.

Normalt sett ville eg ikkje spy av noko slik, berre verta dårleg. Men eg trur det er ein veldig god reaksjon, å heller kvitta seg med dritet i staden for å la det liggja i magen. Eg burde jo ikkje ete det i fyrste umgang, no hev eg lært.

Ahh. Noko interessant. Eg sat i kafévogna etter eg hadde spydd. Starta so vidt med litt vatn, so eit par klementiner osb, osb. Men tingen var at eg sat lengje utan mat, eg sat og lukta på andre sin mat. Det var kjempeherleg. Og eg merka noko veldig spesielt då ei dama sat seg ned med kjøtkaker i brun saus: eg etla faktisk kjøtkaker. Det hev eg ikkje gjort sidan eg starta veggisprosjektet mitt for lengje, lengje sidan. Men det gjekk yver. Eg fann ut at eg hadde meir lyst på ostepizzaen til ein annan fyr. Togpylser klarte eg ikkje lata meg frista av, då…

Vekt

Eg hev halde yversyn med vekta mi frå eg starta. Nett no er ho 65kg, då eg starta var ho på 70kg – so eg hev gjenge ned 5kg trass i at eg et so mykje at eg nokre gonger vert lei av å pressa i meg so store mengder mat.

Næringsinnhald

Diverre skal eg på målferd i dag, toget gjeng kl. 0737 – so eg kann ikkje skriva meir inngåande um andre emne. Men eg kann vel kjapt seia at eg hev vorte veldig interessert i kosthald, og hev fylgd med på næringsinntaket mitt ved hjelp av NutritionData.com. Eg trur aldri eg hev ete so sunt som no, men likevel føler eg heile tidi sterkt på å få i meg nok Bra Mat™. Eg vart obs på at eg fær for lite D-vitamin, so difor hev eg byrja eta ein god del sopp. Eg fann ut at eg ikkje fær B12 (med mindre eg gjeng ut og et jord), so eg lurer på um eg skal taka eit supplement.

Spursmål frå gode Andreas

Jeg er litt spent på hvordan kroppen din har reagert etter to uker. Jeg ser for meg at du får i deg hekkans(!) mye fiber, og at magen din reagerer deretter :-S

Og så lurer jeg på om man ikke vil få proteinmangel av dette, for det er vel ikke så mye proteiner i frukt og grønt? Hva med en proteinshake av og til?

Kroppen min hev reagert veldig bra. Eg hadde ein del problem i omstillingsfasen, men eg trur det er yver no. Eg gjeng på do veldig ofte. No sjeldnare, men i starten var det heilt ekstremt. Tøft at du brukar ordet «hekkan» :)

Som eg sa tidlegare i startposten for prosjektet so held eg feittnivået lågt, men eg gjeng ikkje aktivt inn for å halda nede proteinane eg fær i meg. Kroppen resirkulerer mesteparten av proteinet, og lagar ein del aminosyrer – men det er ein del han ikkje klarar å laga sjølv, dei er det viktig at me fær i oss (sant?). Etter det eg hev lese so fær eg godt nok med proteiner no. 10% av energien min dagleg kjem frå protein. Det er masser av folk som hev levd som veganarar (og berre på rå frukt- og grønt) og lever i beste velgåande (sjølv um protein-folket seier dei burde vore daue). Um det er ein god diett for ungar som veks upp er truleg noko anna; men eg er ikkje serleg redd for at eg fær for lite protein. Eg hev større tru på at me yverfokuserer litt mykje på protein; same kva – fær eg problem so finn eg utav kva det er (og kann lett gå attende).

So, kva tykkjer de?

Det var so ekstremt frå innspel på førre innlegg, – når eg seier at eg berre et rå frukt og grønt til folk eg treff «ute i verdi» so meiner dei alltid mykje. Men ikkje her? De ville kannhenda venta å sjå? Javel, so no er eg halvvegs – og det ser ut til å gå bra; er det noko du vil prøva? :P

2 tankar om “Rå frukt- og grøntprosjektet mitt er halvvegs

  1. Nado

    Nå har eg isje akkurat det sunneste kostholdet då, men det e flott å at du eksperimentere slik. Det e jo ein måte å finne ut. Eg tror likevel at ein go balanse og isje nødvendigvis å kutta ud någe i d heila tatt vil fungera fint :)

  2. Monique

    Syns det e et interessant lite prosjekt :) Hadde aldri klart det eg, men så spise eg så ukristelig vondt at det nesten e vondt. Forresten så frista det bildet någe heilt utrolig!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.