Merkelapp-arkiv: Matlaging

Vassgraut til morgonseglas

Eg stod upp litt tidlegare i dag for å vera med på ein liten segltur ut i Bergensfjorden. No må eg faktisk skunda meg. Same kva, den vanlege havregrauten min kunne eg ikkje laga, iom. at havren hadde vore ganske enkkel. Diverre. Skal ikkje segja meir um det.

So tenkte eg attende, mamma viste meg nett noko eg aldri hadde visst gjekk an; å laga graut på MJØL. Det er visstnok ekstremt vanleg òg. Alle gjer det. Vel, alle gjorde det, i gamle dagar.

Då laga dei vassgraut for tenestefolket (og folk flest), medan dei med pengar til salt i grauten (vel, dei fleste hadde det) brukte mjølk.

Fattig som eg er gjekk eg for vassgraut.

Det var ganske enkelt;

  • Vatn
  • Mjøl
  • So litt meir vatn av di eg tok for mykje mjøl

Og so kok-rør-kok-rør-kok. Og so ferdig.

Og det er kjempegodt! :D

Men no må eg skunda meg

oppdatert frå brygga: Bah, 10 minutt for sein grunna havrefadesen.

Lapskaus!!!

So. I går hadde eg lyst på noko godt til middag. Det hadde jo Helene òg og då vert det anten heimelaga Foccatia elder heimelaga pizza. So ho dreiv no på med det. Det måtte òg vera lett, og eg hugsa attende til då me var i Spania og pappa lagde grønnsakssuppe.

So eg kaupte inn kålerabi, poteter og selerirot. Gulrøter hadde me allereide. Kutta det kjapt upp medan vatnet varma seg og hadde det uppi saman med ein grønnsaksbuljong.

Steike det vart godt! Det er:

  • Billeg
  • Utruleg godt
  • Veldig enkelt
  • Kjapt

Råbra med andre ord. Kvifor er ikkje dette standardretten?

Eg lagde 3 digre porsjonar, so i dag kokte eg det upp att til frukost, og no vart det lapskaus. Genialt, herleg frukost.